Nieuwjaarsreceptie Forumgroep Javanen in Diaspora

A community that connects, builds networks and mobilizes human resources for development initiatives and preservation of Javanese cultural heritage, zo luidt de slogan van Javanen in Diaspora (JiD). Deze Facebook forumgroep ging van start op 01 augustus 2013 en is het initiatief van Johan Raksowidjojo, Hariette Mingoen (voorzitter STICHJI), Rob Kidjo en Kaboel Karso.

Op zondag 26 januari kregen de Facebookleden van Javanen in Diaspora de kans om elkaar offline beter te leren kennen tijdens de nieuwjaarsreceptie in Leiden. Deze bijeenkomst was daarnaast bedoeld om  Javaanse rolmodellen voor het voetlicht te brengen, geheel in lijn met  de doelstelling van JiD, namelijk: empowerment van de Javaanse gemeenschap en zichtbaarheid van de gemeenschap en haar erfgoed.

Masters of Ceremony Harold Sawirjo en Santhusia Alisentono

Onder de gasten bevonden zich burgemeester van Leiden, de heer Lenferink en Juliette Kasmin-Redman, tijdelijk zaakgelastigde ad interim van de Republiek Suriname in Nederland. Na een bemoedigende speech van de heer Lenferink, was het woord aan Judith Sandriman (JiD). Sandriman is een van de kerngroepleden van JiD en bovendien gemeenteraadslid voor het CDA in Leiden. In haar speech ging zij in op de verbinding tussen een Westerse opvoeding en het behoud van de eigen identiteit. Ze gebruikte daarbij het citaat van sultan Hamenkoe Boewono IX “Al heb ik een uitgesproken Westerse opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats Javaan.” Sandriman riep daarmee op om trots te zijn op onze Javaanse identiteit en geschiedenis.

De Kerngroep JID: Johan Raksowidjojo, Kaboel Karso, Rob Kidjo, Kamidie Djodikromo Demi Kromowidjojo, , Judith Sandriman en, Hariette Mingoen (afwezig)

Coördinator van JiD, Johan Raksowidjojo, sprak het publiek toe zowel in het Nederlands als Javaans en ging uitgebreid in op de activiteiten van JiD. Behalve discussiëren op Facebook over verschillende maatschappelijke onderwerpen, richt JiD zich ook op concrete projecten en activiteiten. Deze nieuwjaarsbijeenkomst is dan ook een aftrap naar de Herdenking van 125 jaar Javaanse Immigratie in 2015. Zo is door een initiatief van de JID de Werkgroep Herdenking Javaanse immigratie (WHJI) tot stand gekomen. JiD probeert bovenal een platform te bieden voor ontmoeting en kennismaking van en tussen de leden van de Javaanse gemeenschap (voorlopig in Nederland en Suriname, en mogelijk later ook de Verenigde Staten, Australië, Maleisië, Singapore, Nieuw Caledonie, de Antillen, Frans Guyana, Madagaskar, Zuid-Afrika en overige gebieden in de wereld.)

Karin Amatmoekrim en Lisa Djasmadi

Na het sprekersgedeelte werden Javaanse rolmodellen gepresenteerd en in de schijnwerpers geplaatst. Karin Amatmoekrim, geïnterviewd door Lisa Djasmadi (bestuurslid STICHJI), vertelde over haar familieachtergrond, haar kijk op de multiculturele samenleving en over haar romans (Het Knipperleven, Wanneer wij samen zijn, Titus, Het Gym en De man van veel). Haar laatste roman gaat over het veelbewogen leven van Anton de Kom. Dit onderwerp heeft altijd al de interesse van Amatmoekrim gehad, pas na het schrijven van vier romans vond zij de tijd rijp om een boek over De Kom te schrijven.

Zangeres Aidah Amatstam, gaf twee muzikale optredens en werd daarbij begeleid door Gilbert Legiman. Aidah komt uit de muzikale familie Amatstam en is al ruim 30 jaar bezig met zingen. Zij zong onder andere het lied Mimpi sedih, een Indonesisch lied dat haar ouders vaak draaiden en wat haar wijlen broer, Ragmad Amatstam graag zong.

Aidah Amatstam

Tenslotte werd aan het publiek Ingrid Kartodimedjo-Kidjo, leidster van de dansgroep Dunya, gepresenteerd. Samen met haar danseressen verzorgde Kartodimedjo-Kidjo een aantal prachtige optredens. De middag werd afgesloten met poco-poco.

Dansgroep Dunya, o.l.v. Ingrid Kartodimedjo-Kidjo

JiD hoopt in de toekomst nog vele andere rolmodellen te presenteren. Al met al was het een inspirerende dag met  uitingen van gotong royong.

Fotografie:  Matte Soemopawiro

Meer lezen?

Waterkant.net
Persbericht 29-01-2014

Link: http://www.waterkant.net/suriname/2014/01/29/nieuwjaarsbijeenkomst-javanen-in-de-diaspora/

detikNews 30-01-2014, door Eddi Santosa
Diaspora Jawa di Belanda Jangan Hilang Kejawaannya

Link: http://beritabelanda.wordpress.com/2014/01/28/warga-jawa-suriname-juga-bentuk-jaringan-diaspora/