TOPENG – Gemaskerde Verbeelding was in Podium Noord, Den Haag.

Op 10 oktober 2021 werd de Surinaamse variant van de Javaanse gamelan feestelijk bijgeschreven in de Immaterieel Erfgoed inventaris van Nederland. Dit heugelijk feit, dat plaatsvond in het Openluchtmuseum Arnhem, onderstreept de inspanningen van het Netwerk Surinaams-Javaanse gamelan (NSJG) onder aanvoering van Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) om de Surinaams-Javaanse gamelan en uitvoerende kunsten te behouden.
 
Eén van de acties om dit immaterieel erfgoed levend te houden is de realisatie van publieksevenementen. Op 10 juli jl. werd daarom in Podium Noord, Den Haag, ‘TOPENG-Gemaskerde verbeelding’ gepresenteerd.


‘Topeng’ is het Javaans-Indonesisch woord voor ‘masker’. Het is de naam voor gedanste drama waarbij spelers/dansers een masker dragen.
De gamelanspelers en podiumkunstenaars gaven hun fantasie en creativiteit in woord, muziek en beweging de vrije loop.
Hier ziet u enkele sfeerbeelden.

De foto’s zijn gemaakt door Matte Soemopawiro voor Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie.
Bij gebruik vermelden: ‘Archief Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie; fotograaf Matte Soemopawiro’.