Ingkung

Recept Ingkung

Ingkung door ibu Djainem Fotograaf: Matte Soemopawiro

Ingrediënten

1 hele kip
750 cc. santen
8 sjalotjes of 4 witte uien
5 tenen knoflook
3 salambladeren
2 stengels sereh (citroengras)
½ vingerlengte laos
½ theelepel kunirpoeder of 1 cm verse kunir (geelwortel)
1 eetlepel bruine suiker
½ theelepel witte peper
3 eetlepels olie
Zout naar smaak

Bereiding

1. De kip wordt niet in stukken gehakt. Ontdoe de kip van de ingewanden en darmen die niet eetbaar zijn. Hak de nagels van de poten af. Reinig de kip. Maak daarna de kop van de kip met behulp van een stukje touw en een bamboestok langs de nek vast aan het lichaam zodat de kop rechtop staat.
2. Maak een kruidenmengsel van de uien, knoflook, laos, kunir en witte peper.
3. Pak een grote wajan. Verhit de olie in de wajan en bak daarin het kruidenmengsel. Doe de sereh en de salam erbij.
4. Giet de santen bij de kruiden en laat het opkoken met de suiker en het zout.
5. Leg de kip in de kokende santen. Doe dat voorzichtig want het moet heel blijven.
6. Kook gedurende 20 minuten en leg de kip om zodat de andere kant ook gaar wordt.
7. De ingkung kan zo gegeten worden of hierna nog gegrild worden.

 

Foto’s door Matte Soemopawiro