Rujak

Recept Rujak

Rujak. Bron: Alles over sambal

Ingrediënten

Verschillende vruchten zoals: appel, halfrijpe mango, papaya, ananas, kiwi, druiven. Een goede combinatie van kleur en van zoet en zuur staat garant voor een lekkere, mooi gepresenteerde rujak.
Peper (voor rujak is de lombok rawit of in het Sranan alatta pepre het meest geschikt, maar elke andere pepersoort is ook goed. Wees echter voorzichtig, want sommige pepersoorten zijn erg heet.)
1 theelepel trasi
1 theelepel tamarinde aftreksel (te verkrijgen in toko’s)
snufje zout
5 eetlepels bruine suiker
5 eetlepels water
De hoeveelheden kunnen worden verhoogd, afhankelijk van de hoeveelheid saus die men wil maken.

Bereiding

1. Schil de vruchten en snijd ze in stukjes
2. Wrijf de peper en trasi tot een pasta
3. Zet een pan op en kook het water en suiker tot een dikke stroop. Blijf roeren en doe de pasta en de tamarinde er bij. Proef en doe er naar smaak zout en suiker bij. Het moet een dikke, maar nog schenkbare saus worden.
4. Schik de vruchten op een schaal en giet de saus erover.