Sambel goreng tempe

Recept: Sambel goreng tempe

Ingrediënten

Sambel goreng tempe. Bron: Saoto, berkat en dawet.
Fotograaf: Matte Soemopawiro

• 1 blok tempe, in kleine stukken gesneden
• 6 sjalotjes of 1 grote ui
• 3 tenen knoflook
• 5 rode spaanse pepers of Surinaamse pepers naar behoefte
• 2 cm laos
• 1 theelepel zout
• 1 eetlepel tamarindepulp
• 1 theelepel bruine suiker
• Olie
Optioneel: gebakken pinda’s en gebakken uien

Bereiding

1. Bak de gesneden tempé in olie bruin.
2. Maak een kruidenmengsel van de uien, knoflook, laos en peper.
3. Verhit twee eetlepels olie. Fruit hierin het kruidenmengsel en doe de asam en de suiker erbij.
4. Voeg de gebakken tempé toe en schep om totdat de kruiden en de tempé goed met elkaar zijn gemengd.

Bij het opdienen is het mogelijk om de sambel goreng tempé te mengen met gebakken pinda’s en gebakken uien. Beide zijn in Nederland te koop in toko’s.