Herdenken en vieren

127 jaar Javaanse Immigratie 2017

Ter gelegenheid van 127 jaar Javaanse Immigratie organiseren wij op 21 oktober 2017 een bijeenkomst waarin het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Javaanse Surinamers in Nederland centraal zal staan.

126 jaar Javaanse Immigratie 2016

In dit jaar werd op 7 augustus stilgestaan bij 126 jaar Javaanse immigratie met een voorstelling van de documentaire Jaji in filmhuis Natlab in Eindhoven, gevolgd door culturele optredens.
Op 23 september 2016 droeg STICHJI het materiaal, dat in Noord-Brabant is verzameld onder het project ‘Javanen in de (Nederlandse) polder’ over aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

125 jaar Javaanse Immigratie 2015

125 jaar Javaanse Immigratie: met ondersteuning van Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie (WG125Ji) werden diverse activiteiten georganiseerd, zoals een nieuwjaarsbijeenkomst en de start van crowdfunding voor Docu125; de schoonmaak van de begraafplaats met na afloop een wayangvoorstelling in Huize Nieuw Beekvliet, Sint Michielsgestel; een fototentoonstelling in Hoogezand; een culturele manifestatie en boekpresentatie ‘Saoto, berkat en dawet. Een kijkje in de keuken van Javaans-Surinaamse warungs’; een seminar ’Ondernemen in culinair erfgoed’; en de lezing ‘De Achterblijvers’.

124 jaar Javaanse Immigratie 2014

In het kader van 124 jaar Javaanse immigratie presenteerde STICHJI de eerste resultaten van het project ‘Javanen in de (Nederlandse) polder’. Deze themabijeenkomst kreeg de naam 'Javaanse wegen naar de eeuwigheid' en gaf aandacht aan materiaal dat door spoorzoekers werd verzameld rondom het thema ‘Overlijden en begraven’. De bijeenkomst vond plaats op 21 september 2014 in Hintham, Den Bosch.

122 jaar Javaanse Immigratie 2012

122 jaar Javaanse Immigratie: Lancering project Javanen in de Nederlandse Polder, in St. Michielsgestel op 9 december 2012.

121 jaar Javaanse Immigratie 2011

121 jaar Javaanse Immigratie: lancering portaal ’Culinair erfgoed’ op STICHJI’s website dat de culinaire tradities van Javaanse Surinamers belicht. Het doel is enerzijds het vastleggen van het Javaans culinair erfgoed als immaterieel erfgoed en anderzijds het bevorderen van de kennisoverdracht aan jongere generaties.

120 jaar Javaanse Immigratie 2010

In het jubileumjaar 120 jaar Javaanse Immigratie organiseerde STICHJI meerdere activiteiten, waaronder een boekpresentatie ‘Migratie en Cultureel Erfgoed. Verhalen van Javanen in Suriname, Indonesië en Nederland’ en de websitelancering van www.javanenindiaspora.nl, in samenwerking met het KITLV. Daarnaast in samenwerking met Stichting RBU een culturele manifestatie, een lezing (“Transnationalisme in de praktijk: voorbeelden uit de Surinaamse diaspora” door Prof. Ruben Gowricharn, hoogleraar Sociale Cohesie en Transnationale Vraagstukken, Universiteit van Tilburg), en een fototentoonstelling Cultureel Erfgoed (fotograaf Matte Soemopawiro) in bibliotheek Segbroek.

119 jaar Javaanse Immigratie 2009

119 jaar Javaanse Immigratie: de sportdag ‘Beleven en Spelen’ op 8 augustus 2009 stond geheel in het teken van sport, met Surinaamse spelletjes zoals Djul en Djompo futu. Deze sportdag werd georganiseerd in samenwerking met SCSV De Ster en Stichting RBU.

118 jaar Javaanse Immigratie 2008

118 jaar Javaanse Immigratie: in de Haagse Hogeschool, een culturele manifestatie en tevens boekpresentatie en fototentoonstelling ‘Stille Passanten. Levensverhalen van Javaans Surinaamse ouderen in Nederland’.

117 jaar Javaanse Immigratie 2007

117 jaar Javaanse Immigratie: Themabijeenkomst ‘Omzien en verdergaan: Javaanse organisaties in perspectief’ om met Javaanse organisaties terug te blikken op de ervaringen van 30 jaar Javaans-Surinaamse organisaties in Nederland.

116 jaar Javaanse Immigratie 2006

116 jaar Javaanse immigratie: Culturele Manifestatie in Delft, met nadruk op muziek (o.a. keroncong, terbangan) en zang.

115 jaar Javaanse Immigratie 2005

115-jaar Javaanse Immigratie werd herdacht en gevierd met een culturele manifestatie in het CEC, Amsterdam Zuid-Oost op 13 augustus 2005, gevolgd door een kunstexpositie ‘Sporen in de Kunst. Beelden van traditie en vrijheid’, Pulchri Studio Den Haag. Negen beeldend kunstenaars van Javaans-Surinaamse afkomst (5 van Suriname, 4 van Nederland) deden mee. Tot stand gebracht in samenwerking met Kunstenaars Collectief in Suriname, Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie en Stichting Rukun Budi Utama. De expo werd geopend op 31 oktober en duurde drie weken. Bekijk hier het fotoalbum. STICHJI verzorgde eveneens een presentatie over de Javaanse Immigratie tijdens het Kwakoefestival.

114 jaar Javaanse Immigratie 2004

114 jaar Javaanse Immigratie: Culturele Manifestatie in Amsterdam, met Vereniging Bangsa Jawa Suriname ing Amsterdam als trekker namens STICHJI.

113 jaar Javaanse Immigratie 2003

113 jaar Javaanse Immigratie:  culturele manifestatie in Den Haag, met Stichting Rukun Budi Utama als trekker namens het Comité Herdenking Javaanse Immigratie. Het Comité werd op 3 augustus 2003 een Stichting, onder de naam Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI).

112 jaar Javaanse Immigratie 2002

112 jaar Javaanse Immigratie: Culturele Manifestatie in Zoetermeer, met Stichting Vrienden van Mariënburg als trekker namens het Comité Herdenking Javaanse Immigratie.

111 jaar Javaanse Immigratie 2001

111 jaar Javaanse Immigratie: Culturele Manifestatie in Zoetermeer, met Stichting Perukunan Budi Sejati als trekker namens het Comité Herdenking Javaanse Immigratie.

110 jaar Javaanse Immigratie

110 jaar Javaanse Immigratie: Culturele Manifestatie in Zoetermeer. Belichaamt het eerste publieke optreden van Comité Herdenking Javaanse Immigratie op 12 augustus 2000. Dit werd gevolgd door een cultuurhistorisch seminar in de Koninklijke Bibliotheek op 2 september 2000, bij welke de database ‘Arbeid op Contract Javaanse contractarbeiders’ werd gelanceerd. Dit vond plaats in samenwerking met het Nationaal Archief, Amrit uitgeverij en de Universiteit van Suriname.